Wat is Centraal wonen?

Sociaal en betrokken

Centraal Wonen (CW) is de laatste decennia ontstaan uit een groeiende behoefte om op een andere manier te wonen, met meer betrokkenheid, meer sociale contacten. Veel mensen kiezen voor centraal wonen, omdat daarin tegemoet wordt gekomen aan hun woonwensen.

Activiteiten

In zo'n project bestaan vaak uitgebreide mogelijkheden tot gemeenschappelijke activiteiten met bewoners, zoals in de tuin werken, feesten organiseren en vieren, samen eten, en ook activiteiten zoals vergaderen, opknapbeurten en schoonmaken.

Inzet in tijd en geld

Om deze gezamenlijke activiteiten te kunnen laten plaatsvinden betalen de bewoners mee aan de kosten van huur, inrichting en onderhoud van een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en een eventuele gemeenschappelijke tuin. Van de bewoners wordt verlangd dat zij bereid zijn om tijd en werk in het project te steken.

Centraal Wonen in Nederland

In Nederland zijn er op dit moment zo'n 70 CW-projecten in verschillende soorten en maten. Elk project heeft verschillende woningtypen. In sommige projecten zijn alle woningen in laagbouw, in andere is er (ook) gestapelde bouw, variërend van flats tot maisonnettes. Een groot aantal projecten bestaat uit huurwoningen, enkele projecten kennen (ook) koopwoningen. Er is een Landelijke Vereniging Centraal Wonen met links naar websites van andere CW-projecten in Nederland.

LVCW