Project ’t Binnenveld.

Midden in de wijk Noord West staat een bijzonder gebouw. Wandelaars langs de Wetering blijven vaak even stilstaan om naar het gebouw, de grote tuin en de bewoners te kijken. Het ziet er gezellig uit: daar maait iemand het gras, ergens anders zit een grote groep mensen samen aan tafel, er spelen veel kinderen.

Dit is Centraal Wonen ’t Binnenveld. Er wonen in totaal 80 mensen in één van de 35 huurwoningen. Elk huishouden heeft zijn eigen woning; daarnaast worden een aantal voorzieningen met elkaar gedeeld. Natuurlijk de grote, centraal gelegen tuin. Verder een gezamenlijke projectruimte, geschikt voor feesten, vergaderingen, creatieve en kunstzinnige bezigheden en tal van andere activiteiten. Er zijn gemeenschappelijke wasmachineruimtes en (fiets)bergingen.

Centraal Wonen komt tegemoet aan de wens om individueel te wonen; maar wel met de mogelijkheid om meer betrokken te zijn met de buren. De bewoners hebben behoefte aan meer sociale contacten in de directe woonomgeving. Door de indeling van het gebouw en de ligging van de grote tuin zijn is het meer vanzelfsprekend om gezamenlijke activiteiten te ondernemen. Denk daarbij aan samen eten, kinderopvang, werken in de (moes)tuin, het delen van gezamenlijke hobby´s, samen een schuur of boomhut maken. Maar ook een kopje koffie in de tuin drinken; samen een film bekijken; of een vuurtje maken met hout dat in de vorige winter van de eigen wilgen geknot is.

Centraal Wonen ‘t Binnenveld is een geweldige plek voor kinderen om op te groeien; veel vriendjes in de buurt en een grote tuin met veel speelmogelijkheden. Voor volwassenen biedt Centraal Wonen mogelijkheden om meer of minder met elkaar op te trekken en ook dagelijkse bezigheden met elkaar te delen.

Het project bestaat uit 2 tot 4 woonlagen en is gebouwd in de vorm van een afgehoekte kwart cirkel. Alle woonkamers kijken daardoor uit op de gemeenschappelijke tuin en zijn zongericht. In totaal zijn er 36 woningen in het project; verdeeld over 6 portieken. Er zijn zelfstandige woningen, clusterwoningen en er is één woongroepwoning.